HVAD KAN DU GØRE
Gode råd om hvad du kan gøre for at mindske dit madspild og affald:
MINDRE MADSPILD
- 1. I supermarkedet: Indkøb kun den mængde mad, du har brug for.
- 2. I køkkenet: Tilbered kun den mængde mad, du/I kan spise.
- 3. Efter et måltid: Hvis du alligevel lavede for meget mad, skal maden i fryseren til en anden dag eller i køleskabet og spises dagen efter.
- Hav altid en indkøbsseddel med, når du køber ind og planlæg dine indkøb hjemmefra.
- Tænk over portionsstørrelser inden du laver mad.
- Har du købt for store mændger kød, brød, osv, kan du altid dele maden op i portionsstørrelser og fryse den ned.
- Det er vigtigt at få madrester hurtigt i fryseren eller i køleskabet. Hold styr på madresterne i din fryser ved hjælp af etiketter med dato og indhold.
- Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.
- Skær altid emballagen op for at få de sidste madrester ud.
- Hold orden i dit køleskab: de ældste fødevarer skal stå forrest.
- Til en middag eller en buffet: Lad være med at stille al maden frem på bordet på een gang. Maden holder sig bedre og længere, når den opbevares i køleskabet.
MINDRE AFFALD
- Køb mindre: Køb kvalitet frem for kvantitet. Køb lokalt. Køb efter årstiden. Undgå at købe unødvendige ting, som aldrig bliver brugt. Planlæg dine indkøb.
- Giv affaldet væk: I stedet for at smide møbler, tøj og andre ting ud, så giv det til en anden i familien eller én, du kender. Og ellers aflever det i genbrugsbutikkerne.
- Genanvend affaldet: Sorter affaldet korrekt. Komposter affaldet. Brug genbrugspladsen. Brug de øvrige ordninger (flaskebobler, afhentning af storskrald m.fl.).
- Giv affaldet nyt liv: Vær kreativ. Lav nye ting af affaldet. Genbrug emballagen.
- Smid affaldet i skraldespanden. Husk, at affald ikke skal havne i naturen, hvor det er lang tid om at blive nedbrudt.